Traditionel kombucha opskrift: Baggrund, fremgangsmåde og tips

AuthorHelene
Yields1 Serving
Udstyr
 1 Fermenteringsbeholder. Vi anbefaler en glasbeholder på ca 5 liter. Det hele er lige lidt nemmere, hvis beholderen har en tappetud. Denne skal gerne være af plastik, da du risikerer at en tappetud af metal vil ruste.
 1 Vægt med en præcision på 1 g og mulighed for at veje op til 1000 g.
 1 Litermål
 1 SCOBY og noget ekstra surt kombucha. Sidstnævnte kender mange under navnet startervæske. Måske kender du den under navnet kombucha svamp? Vi kalder den en SCOBY, men det er præcist det samme der tales om. Iblandt kombucha-bryggere deles der flittigt ud af SCOBYer. Prøv fx at spørge efter en SCOBY på facebook siden ”Kefir og Kombucha DK (Alt om Fermentering)”.
 1 Kogeplade og en gryde til opvarmning af den mængde vand du skal bruge.
 1 Si til at fjerne smagsgiverne fra væsken. Alternativt kan man bruge store te-poser.
 1 klæde til at dække fermenteringsbeholderen under processen. Du kan fx bruge osteklæde eller viskestykker.
 Kombucha flasker. Vi anbefaler altid at teste karboneringsniveauet med plastikflasker. Bruger du glasflasker, så skal du virkeligt være god til at styre din karbonering.
Ingredienser
 4,50 l Vand
 300 g Sukker
 2 tbsp Te. Brug ren sort eller grøn te. Vær opmærksom på koffein indholdet i din te.
 1 SCOBY
 0,50 l Startervæske
Opstart
1

Varm dit vand op til kogepunktet og tilsæt din te. Den nødvendige trækketid afhænger meget af te-typen. Prøv at starte med ca 5 minutter. Bliver din kombucha for bitter, så gå ned i tid. Vil du have kraftigere smag, så gå op i tid.

2

Efter endt trækketid fjernes tebladende fra væsken. Tilsæt sukker og rør rundt indtil alt er opløst.

3

Lad den varme væske køle ned til stuetemperatur.

4

Tilsæt SCOBY og startervæske.

5

Læg klæde over fermenteringsbeholder og fastgør den med en elastik.

6

Stil din fermenteringsbeholder udenfor direkte sollys og vent.

7

Fra det øjeblik du har tilsat SCOBY og startervæske er din fermentering gået i gang. Hvor lang tid der skal gå, inden den er færdig, er op til den enkelte. Vi anbefaler at du begynder at smage på din kombucha på dag 5. Er den som du synes den skal være? Det er den for nogle efter 5 dage. Andre foretrækker en noget mere syrlig kombucha og venter måske 10 dage. Når du synes din smager som den skal, så kan du fortsætte:

Afslutning
8

Tag din SCOBY op sammen med mindst 10% af din kombucha. Dette bliver din nye startervæske til opstart af næste fermentering.

9

Overfør din fermenteringsbeholder til køleskabet og drik løs i de kommende dage.

10

Selvom fermenteringsbeholderen står koldt, så vil kombuchaen langsomt fortsætte med at udvikle sig. Det ses på gradvise ændringer i smagen, og på udvikling af kulsyre. I forhold til det sidste, er det meget vigtigt enten af have kombuchaen i et system, som er åbent for luft, eller at have gode flasker, som egner sig til højt tryk. Selv hvis du har gode flasker, så anbefaler vi daglig piftning for at undgå overtryk i flaskerne.

Ingredients

Udstyr
 1 Fermenteringsbeholder. Vi anbefaler en glasbeholder på ca 5 liter. Det hele er lige lidt nemmere, hvis beholderen har en tappetud. Denne skal gerne være af plastik, da du risikerer at en tappetud af metal vil ruste.
 1 Vægt med en præcision på 1 g og mulighed for at veje op til 1000 g.
 1 Litermål
 1 SCOBY og noget ekstra surt kombucha. Sidstnævnte kender mange under navnet startervæske. Måske kender du den under navnet kombucha svamp? Vi kalder den en SCOBY, men det er præcist det samme der tales om. Iblandt kombucha-bryggere deles der flittigt ud af SCOBYer. Prøv fx at spørge efter en SCOBY på facebook siden ”Kefir og Kombucha DK (Alt om Fermentering)”.
 1 Kogeplade og en gryde til opvarmning af den mængde vand du skal bruge.
 1 Si til at fjerne smagsgiverne fra væsken. Alternativt kan man bruge store te-poser.
 1 klæde til at dække fermenteringsbeholderen under processen. Du kan fx bruge osteklæde eller viskestykker.
 Kombucha flasker. Vi anbefaler altid at teste karboneringsniveauet med plastikflasker. Bruger du glasflasker, så skal du virkeligt være god til at styre din karbonering.
Ingredienser
 4,50 l Vand
 300 g Sukker
 2 tbsp Te. Brug ren sort eller grøn te. Vær opmærksom på koffein indholdet i din te.
 1 SCOBY
 0,50 l Startervæske

Directions

Opstart
1

Varm dit vand op til kogepunktet og tilsæt din te. Den nødvendige trækketid afhænger meget af te-typen. Prøv at starte med ca 5 minutter. Bliver din kombucha for bitter, så gå ned i tid. Vil du have kraftigere smag, så gå op i tid.

2

Efter endt trækketid fjernes tebladende fra væsken. Tilsæt sukker og rør rundt indtil alt er opløst.

3

Lad den varme væske køle ned til stuetemperatur.

4

Tilsæt SCOBY og startervæske.

5

Læg klæde over fermenteringsbeholder og fastgør den med en elastik.

6

Stil din fermenteringsbeholder udenfor direkte sollys og vent.

7

Fra det øjeblik du har tilsat SCOBY og startervæske er din fermentering gået i gang. Hvor lang tid der skal gå, inden den er færdig, er op til den enkelte. Vi anbefaler at du begynder at smage på din kombucha på dag 5. Er den som du synes den skal være? Det er den for nogle efter 5 dage. Andre foretrækker en noget mere syrlig kombucha og venter måske 10 dage. Når du synes din smager som den skal, så kan du fortsætte:

Afslutning
8

Tag din SCOBY op sammen med mindst 10% af din kombucha. Dette bliver din nye startervæske til opstart af næste fermentering.

9

Overfør din fermenteringsbeholder til køleskabet og drik løs i de kommende dage.

10

Selvom fermenteringsbeholderen står koldt, så vil kombuchaen langsomt fortsætte med at udvikle sig. Det ses på gradvise ændringer i smagen, og på udvikling af kulsyre. I forhold til det sidste, er det meget vigtigt enten af have kombuchaen i et system, som er åbent for luft, eller at have gode flasker, som egner sig til højt tryk. Selv hvis du har gode flasker, så anbefaler vi daglig piftning for at undgå overtryk i flaskerne.

Traditionel kombucha opskrift: Baggrund, fremgangsmåde og tips

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *