Lidt generelt om smagen af kombucha
Hvordan smager kombucha? Kombucha er en unik drik med en kompleks smag, der kan variere afhængigt af den type og mærke. Generelt kan man beskrive smagen som en blanding af sur og sød, med en smule bitterhed og en lille smule brus.
Kombucha er kendt for sin unikke smag, som er en kombination af sødme og syre. Smagen kommer fra fermenteringen af te og sukker med en kombucha kultur, den såkaldte SCOBY (symbiotisk kultur af bakterier og gær). Smagen kan variere afhængigt af ingredienserne og fermenteringsprocessen herunder specielt hvor lang tid man lader den køre. Mange kan godt lide smagen af kombucha på grund af forholdet mellem syre og sødme, drikkens friskhed og dens brus.
Som man måske kan gætte baseret på den grove smagsbeskrivelse, så er kombucha ikke for alle. Er man meget vild med drikke, hvor smagen domineres af sukker, så bliver kombucha nok ikke din yndligsdrik. Falder man derimod i den anden grøft, og savner drikke som smagsmæssigt er mindre domineret af sukker, så kunne kombucha sagtens være en god mulighed.
Nedenfor kan du læse en mere detaljeret beskrivelse af kombuchas smag. Tænk hvordan den ville blive beskrevet hos fx en vinhandler, eller hvis du spørger en tjerner på en restaurant. Derefter følger vi op med et lille afsnit om blandemuligheder med kombucha. Ligesom drikken smager skønt for sig selv, så er den nemlig også rigtigt god at blande i diverse forskellige fødevare som fx smoothie bowls, desserter, mariander og drinks.
Mere dybdegående beskrivelse af kombuchas smag
Det første, du bemærker, når du tager en slurk kombucha, er den syrlige smag. Dette skyldes frugtsyrerene som er dannet under fermenteringen af kombuchaen. Syrligheden kan sammenlignes med et friskt og syrligt æble. Men i modsætning til øl, er kombucha ikke meget bittert. Allerede her er vi langt fra sodavand, som vi kender dem. Det første du smager der er sødme.
Efter den syrlige smag, vil du bemærke en sød smag. Dette skyldes tilsætningen af sukker under fermenteringsprocessen. Sukkeret bruges som føde for bakterie- og gærstammerne i fermenteringen. Sødmen er ikke dominerende og er mere subtil end den syrlige smag. Ved forskellige brands vil du finde en lille forskel på hvor balancen ligger. Nogle er mere syrlige end andre.
Du vil også bemærke en lille smule bitterhed i smagen. Dette er normalt og skyldes tilsætningen af urter eller frugt til drikken. Bitterheden er ikke for stærk og fungerer som en balance til sødmen. Bitterheden kommer fra te, som kan afgive en del bitterstoffer under ekstraktionen af smag. Hos os i Nordisk Kombucha har vi valgt at tilføre bitterhed med specifikke planter som fx løvefod og humle.
Til sidst, du vil bemærke en lille smule brus i din kombucha. Dette er forårsaget af CO2 (kulsyre), som dannes af gæren i fermenteringen, når den omsætter sukkeret i din kombucha. Den lille smule kulsyre bidrager til at gøre drikken ekstra forfriskende.
Hvad kan man bruge kombucha til?
Den markante smag beskrevet ovenfor gør kombucha oplagt som ingrediens i forskellige retter og madvarer, hvor drikken kan bidrage med ekstra smag og friskhed. Nedenfor kan du se en liste med 8 forskellige drikkevarer, hvor man med fordel kan eksperimentere med tilføjelse af kombucha:
- Salater: Tilføjelse af kombucha kan give en syrlig og frisk smag til salater. Det kan også fungere som et alternativ til traditionelle dressinger.
- Desserter: Kombucha kan bruges i forskellige desserter som en måde at tilføje en frisk og syrlig smag. Det kan for eksempel tilsættes i sorbet, is eller i en skål med frugt. Tænk på kombuchaen som om den skal balancere sødme. Som man fx ser gjort med citronsaft i citronfromage
- Marinader: Kombucha kan bruges som en del af en marinade til kød, fisk eller grøntsager for at give en syrlig smag. Her er vi ude i erstaning af fx lime- eller citronsaft
- Dressing: Kombucha kan bruges som en del af en dressing til salater eller andre retter for at give en frisk smag. I dette eksempel kunne det måske være en god ide, at bruge kombuchas mere syrlige fætter; kombucha eddike. Tænk for eksempel på hvordan vi bruger forskellige former for eddike i vinaigrette.
- Drinks: Kombucha kan blandes i cocktails eller andre drikkevarer for at give dem en unik smag. Tænk drinks som domineres af syre fremfor sødme. Vi har adskillige eksempler her på siden. Se fx vores opskrift på frozen margarita.
- Dip: Kombucha kan bruges som en del af en dip til f.eks grøntsager, fritter eller brød. Ligesom ovenfor er det med det formål at give en syrlig smag.
- Smoothie bowls: Kombucha kan bruges som ingrediens i megen morgenmad herunder smoothie bowls, hvor du kan balancere sødmen med syren fra kombucha.
Hvor får du så din kombucha fra?
Du har to muligheder her. Enten kan du købe et produkt som Nordisk Kombucha, eller også kan du vælge at lave din egen kombucha. Sidstnævnte tager lidt tid, men er relativt simpelt. Du kan finde vores opskrift på kombucha her. Traditionelt laves kombucha på grøn eller sort te. Får du mod på det, så kan du prøve at gøre som vi gør hos Nordisk Kombucha, hvor vi bruger urter, blomster og blade fra Norden i stedet for. Du kan finde en lille introduktion til brygning uden brug af te her.