Step by step kombucha opskrift

I denne step by step kombucha opskrift lærer du at lave hjemmelavet kombucha. Brygningen er ret simpel og du kan lave skøn kombucha hjemme i dit eget køkken. Selvom processen er simpel så er den også spændende. Det er for eksempel spændende at følge smagen af sin kombucha igennem fermenteringen. Det er både spændende første gang og lidt længere henne, hvor man kan begynde at teste de mange variationsmuligheder, som man har mulighed for at lave, når man brygger hjemmelavet kombucha. Hvilken te skal man bruge? Hvilke smagsgivere og i hvilke mængder giver mon lige den smag du bedst kan lide? Skal du selv ud og finde dine ingredienser i naturen?

 

Hvad er kombucha?

Kombucha er en fermenteret drik med god balance mellem syre og sødme og med levende bakterier. Drikken har ofte let brus. Kombucha te stammer oprindeligt fra Østen men er også i mange år blevet drukket i Europa og i USA. Henover de senere år er kombucha dog blevet markant mere populært og findes nu hos alt mellem helsekost butikker og michelin restauranter. Der er altså mange steder hvor man kan købe kombucha, men som med så meget andet, så er det jo også sjovt at prøve det af selv.

 

Hvordan laver man kombucha?

Kombucha brygning kan være en uendelig række af spændende eksperimenter med gradvist bedre og bedre kombucha te som resultat. Før man kommer så langt med sine eksperimenter, er det dog en god ide at mestre en helt basale kombucha opskrift. Hvis du er interesseret, så kan du finde meget mere baggrundsinformation her på siden. Du kan fx læse om kombucha uden brug af te. Alternativt kan du købe en bog som NOMAs guide til fermentering.

For mange er kombucha en 2 skridts fermentering. Først laver man selve kombuchaen og derefter tilføjes en eller flere smagsgivere, hvorefter kombuchaen igen stilles til fermentering i nogle dage. Nedenfor finder du en god opskrift på 1. fermentering. Længere nede kan du også finde inspiration til 2. fermentering, hvis du også har lyst til at kaste dig ud i nye smage og eksperimenter med brus.

medbrus

 

Udstyrsliste til kombucha fermentering

For at lave kombucha opskriften nedenfor, så skal du bruge følgende udstyr:

  • En fermenteringsbeholder. Vi anbefaler en glasbeholder på ca 5 liter. Det hele er lige lidt nemmere, hvis beholderen har en tappetud. Denne skal gerne være af plastik, da du risikerer at en tappetud af metal vil ruste.
  • En vægt med en præcision på 1 g og mulighed for at veje op til 1000 g.
  • Et litermål.
  • En SCOBY med startervæske. Iblandt kombucha-bryggere deles der flittigt ud af SCOBYer. Prøv fx at spørge efter en SCOBY på facebook siden ”Kefir og Kombucha DK (Alt om Fermentering)”.
  • En kogeplade og en gryde til opvarmning af den mængde vand du skal bruge.
  • En si til at fjerne smagsgiverne fra væsken. Alternativt kan man bruge store te-poser.
  • Et klæde til at dække fermenteringsbeholderen under processen. Du kan fx bruge osteklæde eller viskestykker.
  • Te poser, hulske eller finmasket si.

Håndvask

Ingredienser til dit bryg:

Til hjemmelavet kombucha te skal du bruge:

  • 4,5 L vand
  • 350 g sukker
  • 2 spsk sort eller grøn te.
  • SCOBY med 0,5 L startervæske
  • God håndhygiejne
Fremgangsmåde:
Opstart
  • Varm dit vand op til kogepunktet og sluk for blusset.
  • Tilsæt dine teblade og lad dem trække i 15 minutter. Du kan tilsætte dem løst eller i en te pose, men husk at de skal op igen.
  • Tag din te op igen. Har du ikke brugt teposer, så brug en hulske eller en finmasket si.
  • Tilsæt sukker og rør rundt indtil alt er opløst.
  • Lad den varme væske køle ned til stuetemperatur.
  • Hæld den afkølede te over i din helt rene fermenteringsbeholder. Du kan også hælde varm den varme te på fermenteringsbeholderen, men pas på den ikke sprænger!
  • Tilsæt SCOBY og startervæske. Ved dette skridt er det meget vigtigt at teen er kold. Tilsætter ud startervæske og SCOBY til en varm te, så dør fermenteringsorganismerne.
  • Læg klæde over din fermenteringsbeholder og fastgør den med en elastik.
  • Stil din fermenteringsbeholder udenfor direkte sollys og vent.
Færdiggørelse

Fra det øjeblik du har tilsat SCOBY og startervæske er din fermentering gået i gang. Hvor lang tid der skal gå, inden den er færdig, er op til den enkelte. Vi anbefaler at du begynder at smage på din kombucha på dag 6. Er den som du synes den skal være? Det er den for nogle efter 6 dage. Andre foretrækker en noget mere syrlig kombucha og venter måske 10 eller 14 dage. Når du synes din smager som den skal, så kan du fortsætte:

  • Tag din SCOBY op sammen med mindst 10% af din færdige kombucha. Dette bliver din nye startervæske til opstart af næste fermentering.
  • Placer SCOBYen i den nye startervæske og gem det til din næste fermentering.
  • Overfør din fermenteringsbeholder uden SCOBY og startervæske til køleskabet og drik løs af din hjemmelavede kombucha i de kommende dage.
  • Selvom fermenteringsbeholderen står koldt, så vil kombuchaen langsomt fortsætte med at udvikle sig. Det ses på gradvise ændringer i smagen, og på udvikling af kulsyre. I forhold til det sidste, er det meget vigtigt enten af have kombuchaen i et system, som er åbent for luft, eller at have gode flasker, som egner sig til højt tryk. Selv hvis du har gode flasker, så anbefaler vi daglig piftning for at undgå overtryk i flaskerne.
Inspiration til 2. fermentering

I anden fermentering tilsættes en eller flere smagsgiver til din kombucha, hvorefter du lukker din beholder og lader fermenteringen stå. Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at fermenteringen frigiver CO2, hvilket fører til trykstigning i flasken. Er processen ude af kontrol, kan du i værste fald se, at din flaske eksploderer. For at minimere risikoen for dette, kan du gøre følgende.

  • Åben dine flasker hver dag, for at lukke overskydende kulsyre ud. Dette er klart den sikreste fremgangsmåde, men den gør det også svært at få meget brus i kombuchaen.

Ønsker du eksperimentere med opbygning af mere tryk, så anbefaler vi følgende.

  • Fyld noget af din kombucha på en plastikflaske. Når trykopbygningen har gjort plastikflasken hård, så er din kombucha med kulsyre.

 

Inspiration til forskellige smage

Og nu til noget af det sjoveste… at lave din egen kombucha opskrift. Prøv med forskellige former for te. Lidt senere skriver vi en guide til de mange gode muligheder. I 2. fermentering er der masser af fantastiske tilsmagningsmuligheder at teste af. Det er virkeligt kun fantastien, der sætter grænsen, men her er et par anbefalinger, som giver virkeligt skøn kombucha te:

  • Citron og ingefær
  • Blåbær
  • Mynte og lime
  • Pære og ingefær
  • Rødbede

blåbær

Begynderråd om gentagelser

Når du har lavet et helt fantastisk bryg, så kunne det være dejligt at gentage det. Men det kan godt være svært. Der en lang række parametre, som påvirker hvor hurtigt din kombucha bliver færdig. De 2 vigtigste er:

  • Hvor syrlig var startervæsken? Jo mere syrlig den var, jo hurtigere vil du synes din kombucha er færdig.
  • Hvilken temperatur foregik fermenteringen ved? Jo varmere fermenteringen går, jo hurtigere vil den være. Derudover vil temperaturudsving påvirke aktiviteten af gær og bakterier i fermenteringen lidt forskelligt. Sådanne mere detaljerede effekter vil vi komme ind på i et fremtidigt blogindlæg.

Ønsker du at arbejde hen imod, at kunne lave den samme kombucha igen og igen, så er det altså her, du i første omgang kan optimere. Overvej at investere i lidt simpelt udstyr. Det kunne fx være et hydrometer til måling af sukkerniveau, eller et pH meter til måling af hvor sur din kombucha er blevet.

 

Tips til brug af kombucha

Kombucha er så meget mere end bare en lækker drik. Det er også en fremragende ingrediens i mange andre ting. Prøv for eksempel at bruge din kombucha i chiagrød.

 

Lidt mere avancerede bryggetips

Har du prøvet at lave kombucha før, og kunne du godt tænke dig nogle lidt mere avancerede tips? Vi uploader jævligt nye artikler med mere dybdegående viden. Prøv for eksempel at læse denne om påvirkning af balancen mellem gær og bakterier eller måske denne med tips og tricks.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *