Sima – opskrift på fermenteret, finsk limonade
Ligesom vandkefir og kombucha så er sima en fermenteret læskedrik. I modsætning til vandkefir og kombucha, så er den dog traditionelt set fermenteret på honning og ikke sukker. Her i Danmark kender vi fermentering og honning i forvejen. Fra mjød, som vi jo har drukket i årtusinder. Sima er et produkt lidt ud af den samme skole. Drikken stammer fra Finland, hvor det er tradition at drikke iskold Sima i maj. Jeg prøvede den selv for første gang i Helsinki for mange år siden. Virkeligt en lækker drik!
Sammenligner man igen sima med kombucha og vandkefir, så er sima traditionelt lidt sødere, da fermenteringen stoppes tidligere. Drikken skal blot have en lille smule brus fra fermenteringen. Så er den færdig. Det er faktisk virkeligt nemt. Specielt i forhold til de lidt sværere kombucha og vandkefir opskrifter, som du også kan finde her på siden.
Bemærk rosinerne i opskriften. Udover at give næring til gæren under fermenteringen, så har de den smarte funktion, at de viser hvornår fermenteringen er færdig. Det er den nemlig når rosinerne begynder at flyde efter ca 24 timer. Det er en kombination af optag af vand og opdrift fra den producerede CO2, som får rosinerne til at flyde.
I opskriften bemærker du måske, at vi i modsætning til kombucha og vandkefir har at gøre med en fermentering baseret udelukkende på gær. Men hvad så med alkohol? I en kombucha fermentering danner gæren alkohol, som bakterierne omdanner til organiske syrer. Det sker ikke i Sima, for der er ingen bakterier i fermenteringen. Det er en af årsagerne til, at fermenteringen stoppes tidligt. Det er ikke meningen at der skal dannes alkohol. Blot lidt brus.
Opskrift på sima
Placer sukker, citronskal, citronsaft og rosiner i en beholder.
Hæld kogende vand over sukker, citron og rosiner.
Lad væsken køle til rumtemperatur
Tilføj en knivspids gær og hæld væsken på en beholder som kan lukkes tæt.
Lad den lukkede beholder stå på køkkenbordet indtil rosinerne flyder (som med kombucha anbefaler vi for en sikkerheds skyld at starte med plastikflasker). Det er vigtigt, at du har styr på CO2 udviklingen inden du overgår til glasflasker.
Efter ca 1 dag overføres flaskerne i køleskabet, hvor de kan fermentere videre i 2-4 dage.
Drik din sima inden der er gået en uge.
Ingredients
Directions
Placer sukker, citronskal, citronsaft og rosiner i en beholder.
Hæld kogende vand over sukker, citron og rosiner.
Lad væsken køle til rumtemperatur
Tilføj en knivspids gær og hæld væsken på en beholder som kan lukkes tæt.
Lad den lukkede beholder stå på køkkenbordet indtil rosinerne flyder (som med kombucha anbefaler vi for en sikkerheds skyld at starte med plastikflasker). Det er vigtigt, at du har styr på CO2 udviklingen inden du overgår til glasflasker.
Efter ca 1 dag overføres flaskerne i køleskabet, hvor de kan fermentere videre i 2-4 dage.
Drik din sima inden der er gået en uge.
Har du prøvet opskriften? Lad os vide hvad du syntes. Vi vil være så glade for lidt feedback på opskriften. Hvad synes du om den?