Kombucha FAQ

I denne artikel kombucha FAQ finder du 16 spørgsmål og svar om den skønne drik. Man ser efterhånden kombucha flere og flere steder, men hvad er det egentligt for noget? Hvordan laver man det? Og hvor kommer det fra? Læs artiklen nedenfor og få korte svar på en lang række spørgsmål om kombucha. Har du et spørgsmål, som artiklen ikke har besvarer? Skriv til os på info@foodexplore.dk, så skal vi gøre vores bedste for at besvare dit spørgsmål:)

 

Hvad er kombucha?

Kombucha er en let brusende, syrlig drik som er produceret ved fermentering. Drikken kan tilsmages med mange forskellige frugter, bær og krydderier. På den måde kan man skabe sine helt egne unikke smage, som passer til mad, til drinks eller måske bare til at slukke tørsten i solen.

 

Hvordan laver man kombucha?

Man laver kombucha ved at fermentere en sukkerholdig te. Processen tager typisk fra 6 til 10 dage. Efter fermenteringen kan man vælge at tilføre forskellige smagsgivere. Gøres dette i et lukket system, så kan der dannes brus i drikken. Hvis man forsøger dette, er det vigtigt at være opmærksom på, ofte at lukke lidt kulsyre ud.

 

Er der sukker i kombucha?

Kombucha indeholder restsukker fra fermenteringen. Typisk er indholdet fra 2 – 5%.

 

Er der alkohol i kombucha?

Kombucha indeholder typisk mindre end 0,5% alkohol. Du kan dog også få såkaldte hard kombuchas og boozy kombuchas, som indeholder væsentligt mere alkohol.

 

Hvorfor er der så lidt alkohol i kombucha?

Andre fermenterede drikke som fx vin og øl indeholder langt mere alkohol end kombucha. Kombuchas lave indhold af alkohol skyldes at fermenteringen laves af både gær og bakterier. Gæren laver alkohol og kulsyre, mens bakterierne bruger alkoholen til at danne organiske syrer.

 

Kan man kun lave kombucha med te?

Kombucha kan laves med mange forskellige urter og blade. Hos Nordisk Kombucha bruger vi ikke te i nogle af vores produkter – og det virker alligevel ganske fint. Kunsten er at finde de rette doseringer af forskellige urter. For os er noget af det sjoveste ved kombucha, at indsamle råvarer i naturen. Prøv at gå ud og find dine egne hindbærblade, lidt hvidtjørnblomst eller noget helt andet. En kombucha baseret på råvarer man selv har indsamlet, smager bare lidt bedre!

 

Hvor kan man købe kombucha?

Kombucha kan købes i de fleste helsekostbutikker, i økologiske supermarkeder og på udvalgte caféer. Derudover forhandler nogle butikker i kæder som Irma, nogle få af de lidt mere udbredte kombucha mærker. Kombucha findes også på nogle restauranters alkoholfrie menu.

 

Hvad er en SCOBY?

En SCOBY er en symbiotisk kultur af bakterier og gær. Det er denne sammensætning af organismer som fermenterer en kombucha. Mange af bakterie- og gærorganismerne går igen fra SCOBY til SCOBY. Der er dog også nogle som ikke findes i alle SCOBYer. Det er en af årsagerne til, at den samme kombucha fermentering med to forskellige SCOBYer, ikke altid resulterer i helt samme smag.

 

Er der mug i kombucha?

En upasteuriseret kombucha indeholder masser af levende bakterier og gær. De har dog ikke noget med mug at gøre. Mug hører ikke hjemme i kombucha. Hvis man alligevel ser det i sit hjemmebryg, skal kombuchaen smides ud. Mug er sundhedsskadeligt.

 

Hvad er kombuchas pH?

Kombucha har typisk en pH på 2.8 til 3.5.

 

Hvor længe skal man fermentere en kombucha?

Hvor længe en kombucha skal fermenters afhænger helt af hvad man godt kan lide. Fra det øjeblik fermenteringen starter falder sukkerindholdet, mens bl.a. indholdet af organiske syrer som eddikesyre stiger. Det er op til hver enkelt at finde den balance, som man bedst kan lide. Vores produkter fermenterer typisk fra 7 – 10 dage ved 25 ⁰C.

 

Hvorfor er der alkohol i kombucha?

Kombucha indeholder alkohol fordi gærorganismerne konverterer sukkeret dertil. Grunden til at alkoholindholdet alligevel er så lavt, er at nogle af bakterierne i fermenteringen oxiderer alkoholen videre til organiske syrer.

 

Hvad er bundfaldet i kombucha?

Bundfaldet i en kombucha består som oftest af gær. Finder man noget som flyder rundt i sin kombucha, så det har typisk samme sammensætning som den SCOBY, der er brugt til at lave kombuchaen. Det er et kvalitetsstempel, som viser at den kombucha man har i hånden, rent faktisk ikke er pasteuriseret.

 

Hvorfor hedder det kombucha?

En af de meste udbredte historier er at kombuchas navn stammer fra den koreanske doktor Kombu. Han kurerede den japanske kejser Ingyo maveonde med en te (cha på japansk). Man tror altså at kombucha er en sammentrækning af lægens navn (Kombu) og te (cha).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *