Kombuchas historie: Før og nu
Mange af os har efterhånden enten smagt eller hørt om kombucha, men hvor mange kender egentligt til kombuchas historie? Hvor kommer et produkt med så mærkeligt et navn egentligt fra? Fortællingerne er mange, men her er et kort sammenkog af nogle af de mest udbredte fortællinger om kombuchas historie.
Kombucha er en fermenteret drik. Fermentering er en tilberedningsmetode som kan spores op til 9000 år tilbage i tiden. Meget tyder på at fermentering allerede på dette tidspunkt blev brugt både til at danne alkohol og til at øge fødevarers holdbarhed. Meget tidlige eksempler på det er fx brød og vin. Et af de første eksempler på dette kommer fra Kina, hvor man allerede for 9000 år siden lavede en alkoholiske drik ud fra en base af frugt, honning og ris.
Kombucha i fortiden
Med hvad med kombucha? Selvom kombucha, i Danmark, er et relativt nyt produkt, så har det en rig historie. Den første kilde som nævner kombucha stammer fra det kinesiske Qin dynasti i år 221 før kristus. Det var efter sigende kejseren som opdagede kombucha. Det gjorde han da han efterlod en kop sød te på et bord, for nogle dage senere at vende tilbage. På toppen af teen flød der nu noget rundt (en SCOBY?). Hvor nogle måske ville lade sig skræmme af dette, så smagte kejseren på drikken og kunne lide den. Drikke fik navnet ”uddødeligehedsteen”, da kejseren mente drikke kunne bruges til at holde ham ung og rask.
Det nuværende navn er af lidt nyere dato. Præcist hvor det stammer fra, er der ikke enighed om. Den mest udbredte forklaring er, at navnet stammer fra den koreanske læge Kombu som, i år 414 efter kristus, kurerede kejser Inyokos problemer med maven vha. kombucha. Hvorfor så cha? Simpelt. Cha betyder te på japansk. Kombucha formodes derfor at være en sammentrækning af lægens navn og det japanske ord for te; kombu-cha. Som nævnt er der dog en vis usikkerhed om hvor navnet stammer fra. En alternativ forklaring kan man finde i det japanske sprog. For godt nok betyder cha te, men hvad med kombu? På japansk er kombu en form for brun tang. Ud fra denne fortolkning, så var kombucha altså oprindeligt en te baseret på tang!
Videre udbredelse af kombucha
Hvadenten den ene eller den anden histore om kombuchas oprindelse er korrekt, så fortsatte kombucha med at blive drukket i Japan længe efter kejser Inyoko. Faktisk forbindes kombucha historisk med nogle af tidens aller største og mest frygtindgydende krigere. Samuraierne havde kombucha med sig, og drak det inden kamp. De anså drikken som et energiboost. Lidt længere væk, i Mongoliet, blev kombucha også brugt af Ghenghis Khans krigere, som jo underlagde sig enorme territorier i Asien og Europa.
Ghengis Khans soldater siges at have drukket kombucha for at få bedre udholdenhed. Det var da også enorme afstande de skulle dække da det mongolske imperium var på sit størst. Var det mon fordi samuraierne og Genghis Khans soldater drak verdens første energidrik, at de var så succesfulde i kamp? Selvom traditionel kombucha baseret på sort eller grøn te indeholder koffein, så må det nok alligevel siges at være meget tvivlsomt. Det er dog en god historie, som bidrager til myterne om kombucha.
Kombucha i de seneste 100 år
Mens der naturligvis er en vis usikkerhed om årtusinder gamle legender om kombuchas historie, så er der ikke så meget tvivl om drikkens udbredelse til Europa. Kombucha rejste med Silkevejen. Det lader dog til at kombucha herefter er gået i glemmebogen i flere hundrede år. Det er nemlig først i begyndelsen af 1900-tallet vi igen hører om kombucha. Det gør vi i forbindelse med territoriale kampe mellem Japan, Kina, Korea og Rusland. En af de ting der sker her er nemlig udveksling af kultur og produkter. Selvom dette centrere sig i Østen, så er der også europæere indvolveret og nogle tyske læger ender faktisk med at tage kombucha med helt tilbage til Tyskland.
Under 1. verdenskrig var der igen udveksling på tværs af kulturer i Europa, og der var derfor også mange produkter, som pludselig blev populære i lande, hvor de før ikke var kendt. En af disse var kombucha, som omkring denne tid blev meget populær i Vesteuropa og faktisk også i Danmark. Her blev kombucha drukket flittigt helt frem til 2. verdenskrig. På det tidspunkt blev både te og sukker rationeret, og kombucha kulturen i Europa døde derfor stille og roligt ud. Hvem ved – Måske har du familiemedlemmer, som jævnligt drak kombucha for 100 år siden? Heldigvis smager kombucha rigtigt godt, så drikken begyndte stille og roligt igen at udbredes efter 2. verdenskrig. Først i Italien i 50erne og så i Californien i 60erne.
Kombucha i dag
Selvom levende kombucha er et svært produkt at lave industrielt, så knækkede flere virksomheder (fleste i USA) fra 90erne og fremad koden til levende og relativt stabil kombucha. Nogle af de størst brands indenfor kombucha er fx GT Living Foods, HealthAde og KeVita. Sidstnævnte ejes af PepsiCo. Dette er et udtryk for hvor stort et marked kombucha efterhånden er blevet. Der blev solgt kombucha for næsten 20 milliarder DKK i 2021. Når man ser på udbredelsen af kombucha i Danmark, så er dette måske lidt overraskende.
I mange andre lande, er kombucha dog meget mere kendt og bliver drukket af en langt større del af befolkningen. Har du fx været i et supermarked i USA eller Australien, så har det måske været svært ikke at bemærke de mange forskellige kombucha brands, som er tilgængelige i helt almindelige supermarkeder. Kombuchas store popularitet er drevet af en god blanding af smag og klog marketing. Kombucha forbindes af større bryggerier tit med emner som surfing, friluftsliv og yoga. Mindfullness og natur.
Forhåbenligt når Danmark også dertil en dag. Indtil da, så kan du købe Nordisk Kombucha på vores webshop. Alternativt så kan du kaste dig ud i hjemmebryg. Du kan finde en god begynder opskrift på kombucha. Er du en lidt mere avanceret brygger, så kan du måske lære lidt i nogle af vores andre indlæg. Se fx vores artikler om “kombucha uden te” eller det om “SCOBYen“.