Ginger bug: dit redskab til lækre, fermenterede sodavand
En ginger bug er en koncentreret væske med naturlige gær- og bakteriestammer fra ingefær. Traditionelt bruges en bug til at lave enten fermenterede sodavand eller ginger beer. Her kan du lære om hvordan du laver din egen, og også hvordan du kan bruge den til at lave dine egne fermenterede sodavand. Ser man bort fra kombucha som man jo laver vha en SCOBY, så er fermenterede sodavand lavet på ginger bug faktisk end af mine yndligsting at lave. Der er meget store variationsmuligheder, og smagene såvel som sukkerniveauerne man kan lave, passer mig langt bedre, end det man får i de fleste kommercielle sodavand. Derudover er det også ret sjovt, at lege med de utroligt mange forskellige muligheder indenfor smag. Det er kun fantasien som sætter grænsen, når det kommer til fermenterede sodavand.
Hvordan laver man en ginger bug?
Det er let at lave en bug. De eneste ingredienser man skal bruge er vand, sukker og ingefær. Ligesom fx en surdejs starter, så kræver det dog lidt tålmodighed. Processen hvor man laver en buggen strækker sig nemlig over flere dage, hvor man gentagne gange skal spæde til den unge startervæske.
Hvordan opbevarer man en ginger bug?
Hvis du lukker låget på din ginger bug, så kan du opbevare den længe på køl. Alt du skal gøre, er at fodre den med 1 spsk sukker og 1 spsk revet ingefær om ugen. Husk også at åbne engang imellem, så eventuelt overtryk af CO2 kan komme ud, inden trykket bliver for højt. Jeg har selv haft min stående i mange måneder, og ikke oplevet nogle problemer, hvis blot jeg har fordret regelmæssigt. Gør man ikke det, så vil din bug dog stille og roligt dø ud.
Opskrift
Put sukker og revet ingefær i en beholder.
Tilføj vand og rør rundt indtil alt er opløst.
Dæk din beholder med et løst siddende låg, et viskestykke el. lign. Lad din ginger bug stå i 24 timer. Du må gerne røre i din ginger bug ved lejlighed.
Din ginger bug skal fordres hver dag. Det gøres ved at tilføje en spsk sukker og en spsk revet ingefær.
Efter nogle dage vil du begynde at se dannelse af bobler i din beholder. Det er kulsyre, som bliver dannet af din ginger bug. Når der er godt gang i boblerne, så er din ginger bug klar til at blive brugt.
Ingredients
Directions
Put sukker og revet ingefær i en beholder.
Tilføj vand og rør rundt indtil alt er opløst.
Dæk din beholder med et løst siddende låg, et viskestykke el. lign. Lad din ginger bug stå i 24 timer. Du må gerne røre i din ginger bug ved lejlighed.
Din ginger bug skal fordres hver dag. Det gøres ved at tilføje en spsk sukker og en spsk revet ingefær.
Efter nogle dage vil du begynde at se dannelse af bobler i din beholder. Det er kulsyre, som bliver dannet af din ginger bug. Når der er godt gang i boblerne, så er din ginger bug klar til at blive brugt.
Nu tænker du nmåske, at det du har lavet her minder lidt om den SCOBY man bruger til kombucha eller grynene man bruger til kefir? Det er fuldstændigt rigtigt. De tre fermenteringskulturer har meget til fælles. Specielt indholdet af gær og bakterier. Det betyder dog ikke at man kan bruge kulturerne på tværs af produkterne. Det er i hvertfald ikke noget vi anbefaler. Der er for stor forskel på præcist hvilke gær- og bakteriestammer hver startertype indeholder.
Med lidt tålmodighed, så har du efter at have fulgt opskriften ovenfor en ginger bug. Herfra er det fantasien som sætter grænsen for, hvilke sodavandssmage du kan lave.
Første gang jeg selv så fermenterede sodavand var på youtube, hvor der er masser af god inspiration at hente. Et eksempel på dette er videoen nedenfor, som viser, hvordan man kan bruge en buggen, til at lave en fermenteret sodavand med blåbær og rabarber. Prøv at se videoen, og find så ud af, hvilken smag du vil prøve at lave med din nye startervæske til fermenterede sodavand.