Kvas: Opskrift på fermenteret drik af brød
Kvas er en fermenteret drik, som laves ud fra brød og forskellige kilder til mælkesyrebakterier og gær. Typisk surdej. Drikken stammer fra Rusland, hvor den blev drukket flittigt blandt de fattige på landet. Ligesom kombucha og kefir, så har denne fermenterede drik et meget lavt alkoholniveau på under 1%. Drikken stammer oprindeligt fra Rusland, hvorfra kvas med tiden har bredt sig til store dele af Østeuropa. Hos os i Danmark, er det dog ikke en drik, man støder på særligt tit. Er du alligevel interesseret i at prøve, så kan du finde en opskrift her.
Hvordan smager kvas?
Ligesom mange andre fermenterede drikke, så har kvas typisk en fin balance mellem syre og sødme. Derudover indeholder drikken også kulsyre, som man fornemmer som en let brus på tungen. Smagsmæssigt er de dominerede noter mørkt brød, gær (måske). Der er typisk meget lidt bitterhed. Bruger du næsen, så vil du finde at smagen er en smule citronagtigt. Dette skyldes dog primært syren, som de to har til fælles. Smagen af kvas er for mange lidt en overraskelse. Ikke ligefrem noget vi normalt forbinder med drikke. Det er dog typisk en drik, som vokser på folk og kan ende med at være helt vanedannende.
Hvilke ingredienser bruger man til kvas?
Kvas er en simpel drik med ganske få ingredienser. Alt du skal bruge er:
- Vand
- Brød. Typisk en mærk variant.
- Rosiner
- Sukker
- En kilde til gær og bakterier (præcist som i kombucha, hvor man bruger en scoby). Balancen i kilden påvirker smagen meget. Vi anbefaler at bruge en god, frisk surdej.
Hvilke variationsmuligheder findes der for kvas?
Opskriften du kan finde her, er den helt traditionelle variant. Der findes dog mange variationer heraf. Specielt er det populært at mixe frugt og bær i kvas. Eksempler som smager rigtigt godt er fx: rabarber, blåbær og hindbær. Det er dog mest fantasien, som sætter grænsen. Når du har styr på din basale kvas opskrift, så er det altså bare at kaste sig ud i det. Eksperiementer med variationer, er noget af det sjoveste ved hjemmelavede fermenter.
Hvor længe holder kvas?
Som andre fermenterede læskedrikke, så har kvas en begrænset holdbarhed. Dette skyldes at drikken indeholder levende gær og bakterier. Ved nedkøling sænkes aktiviteten af disse. Den går dog ikke helt i stå, så selv på køl vil drikken udvikle sig. Dette ses som en gradvist mindre sød smag og en gradvist mere intens karbonering. Derudover vil drikken på flaske langsomt udvikle en smule mere alkohol, da ilt er utilgængeligt og konverteringen fra alkohol til organiske syrer derfor er blokeret. Vi anbefaler typisk at drikke dit hjemmebryg indenfor et par dage.
Opskrift på traditionel kvas
Ingredienser: 100 g brød, 1 L vand, 100 g sukker, 5 g salt, 1 spsk surdej (brug alternativt honning).
Fremgangsmåde:
- Rist brødet i ovnen ved 180 grader i ca 10 minutter.
- Blød brøddet ud i vand natten over.
- Si brødet fra væsken
- Tilsæt de resterende ingredienser til væsken og lad fermenteringen stå med viskestykke over.
- Fermenteringen er færdig efter 2 til 4 dage. Smag undervejs. ræcist hvornår den er færdig er en smagssag.