Lær at lave din egen kombucha eddike
En god kombucha har en perfekt balance mellem syre og sødme. Præcist hvor den balance ligger, er helt klart en smagssag. Nogle foretrækker søde kombuchaer, andre er til de mere sure. Laver man sin egen kombucha vha fx vores kombucha opskrift, så er det uundgåeligt at nogle bryg kører lidt for langt og bliver lidt for sure. Sker det kan man bruge sit bryg til en ny omgang startervæske. Man kan dog også vælge at se syren som en positiv ting. Du er på vej mod kombucha eddike. Den traditionelle kombuchas mere syrlige fætter. Er du mere til at lave eddiken udfra et færdigt produkt, så kan du købe kombucha her.
Hvad er kombucha eddike?
Kombucha eddike er kort fortalt en kombucha, som har fermenteret væsentligt længere, end du normalt vil fermentere din drik. Under fermenteringsprocessen forbruger gæren sukker og bakterierne danner organiske syrer. Jo længere du fermenterer, jo mindre sød bliver drikken og jo mere syrlig bliver den. Smager du løbende på den, så vil på et tidspunkt finde at din kombucha efterhånden minder mere om en traditionel eddike. Denne opdagelse åbner for en helt ny verden. En kombucha fermentering er nu ikke blot kilden til læskedrikke. Det er også indgangen til en af de vigtigste smagskomponenter i dit køkken; syre.
Hvordan laver man eddiken?
Som nævnt ovenfor, som laves kombucha eddike simpelthen ved at fortsætte din fermentering efter det punkt, hvor du normalt ville stoppe. Du kan lave eddike udfra din egen opskrift (se kombucha opskrift her). Alternativt kan du købe en kommerciel og upasteuriseret kombucha, hælde den op i et åbent kar, dække den med klæde og smage over de kommende uger. Afhængigt af opskriften og startmaterialet, så vil vi gætte på, at din kombucha eddike er færdig efter ca 4 uger. Processen lyder simpel, og det er den også. Det spændende ligger i hvilken smag du giver din eddike. Vi har fx lavet kaffe eddike, verbena eddike og løvefods eddike. Resultat er vidt forskellige smage, som passer i vidt forskellige retter. Skulle du ud og købe eddike at sammenlignelig kvalitet og kompleksitet, så ville du skulle betale store summer.
Hvad kan man bruge eddiken til?
Vi bruger kombucha eddike bredt i madlavning. Brug den fx i vinaigrette, dressinger, marinader, mayonaisser, som syrligt modspil til en sød dessert. Det er egentligt kun din fantasi, som sætter grænserne her.