Selvpluk af forårets mange skatte
Hvadenten du er ude efter råvarer til kombucha, eller bare skal have noget at spise, så er foråret starten på højsæsonen. Foråret er den perfekte tid til at udforske naturen og til at nyde den smukke danske natur. Efter vores mening, så er en af de mest tilfredsstillende oplevelser at tage på tur for at finde spiselige urter, blade og blomster. Om foråret er der masser af lækre sager at finde i den danske natur. Hvadenten du er en erfaren sanker eller du er på din allerførste tur.
Brændenælder
En af de mest hyppigt plukkede urter om forået har vi alle et forhold til. Nogle bedre end andre. Brændenælden er på trods af mange dårlige oplevelser fuld af gode næringsstoffer og kan tilføje rigtigt god smag til supper, gryderetter og hjemmelavede te-blandinger. Prøv også i kombucha. Her er brændenælde ganske god! Har du ikke lige umiddelbart et sted at finde brændenælder, så gå efter kølige steder med godt med skygge. Det kunne for eksempel være i skove eller langs med vandløb. For at undgå at røre direkte ved brændenælden kan du overveje at bruge handsker og en saks til at klippe de øverste centimeter af. De friske skud er de bedste, så gå efter planter som endnu ikke har vokset sig alt for store.
Ramsløg
En anden urt, som du kan finde i Danmark om foråret er ramsløg som nogle måske også kender som vild hvidløg. Ramsløg har en helt særlig duft, som minder om traditionel hvidløg og planten kan da også bruges på samme måde. Kig efter samlinger af lange, smalle blade, som typisk vokser i skove og når vandløb. Bladene kan bruges til salater, i supper, I sovser eller til at tilføre smag til smør og olie. Du kan også vælge at høste løgene, men vær påpasselig med at efterlade nok til næste års høst. I forbindelse med høst af ramsløb er det vigtigt at være opmærksom på liljekonval. Denne plante synes nogen ligner ramsløg. Desværre er den ikke spiselig. Den er derimod meget giftig. Så inden du tager på ramsløg høst, så vær lige sikker på, at du kan kende forskel på de to planter.
Almindelig syre
Hvis du snarere er på udkig efter noget syrligt, så er foråret også en god tid til jagt efter almindelig syre. Denne grønne plante har en citronagtig aroma og passer rigtigt godt til fisk, fjerkræ og måske også friske supper. Syre blade kan findes på marker og enge og kan høstes ved at klippe de yderste blade af med en saks.
Skovruff
En anden lidt mindre kendt urt er skovruff. Denne smagfyldte urt har en sødlig vaniljesmag som gør den særdeles velegnet til dessert og til cocktails. Kig efter små stjerneformede blomster og lange tynde blade som vokser på skyggesteder. Blade og blomster fra skovruff kan tørres og bruges til at lave fx creme eller marmelade.
Hyldeblomst
Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig hyldeblomst, som vi alle kender fra for eksempel saft. Pluk din egen hyldeblomst og kast dig ud i at koge din egen saft. Alternativt kan du prøve dig frem med hyldeblomst i fx te eller sirup.