aroniaskovl

Del dette indlæg

Hvad er aronia?

Der er ingen tvivl om at aronia (også kendt som surbær) er den ingrediens i vores kombucha, som folk oftest spørger hvad er. Næsten alle danskere forbinder i en eller anden grad sommeren med friske bær. Hindbær og jordbær. Utroligt lækkert. Tiden i jordbærmarkerne er absolut en af de ting jeg husker fra min barndom. Men aronia?! Der er ikke mange som har smagt dette bær og der er endnu færre som ville kunne genkende det i naturen. Her vil vi se lidt nærmere på bærret. Hvem ved, måske kan du snart plukke dine helt egne aronia bær. Som så meget andet, så er de allerbedst når de er helt friske.

Så hvad er det? Og hvorfor vokser de pludselig sådan i popularitet? Der er ingen tvivl om at bærrets nylige popularitet i høj grad er drevet af superfood trenden. Aronia er dog også meget spændende smagsmæssigt, men på en helt anden måde, end de mest populære bær, som vi kan finde i den danske natur. I denne artikel vil vi se nærmere på:

  • Hvor finder man aronia bær og hvornår er de modne?
  • Hvordan smager aronia?
  • Nærringsinformation om aronia
  • Hvordan spiser man aronia?
  • Hvorfor aronia i kombucha?

Aronia bær

Hvor finder man aronia bær og hvornår er de modne?

Aronia bær stammer fra en familie af buske, som oprindeligt hørte til i Nordamerika. Her brugte indianerne før i tiden bl.a. brugte bærret mod forkølelse. Siden dengang har aroniabusken dog spredt sig over store dele af verden. I Danmark kan man finde dem rigtigt mange steder. Man kan finde dem i haver, men de står faktisk også rigtigt mange steder i naturen eller i forbindelse med offentlig beplantning. Plantens store udbredelse skyldes til dels dens hårdførhed. Aronia trives i sol og i skygge, i blæst og i læ. Samtidig tåler busken fint frost. Til maj kan man kende planten på dens små hvide og duftende blomster. Blomsterne indeholder meget pollen og nektar og er derfor et hit blandt insekter som for eksempel bier og humlebier.
Omkring 1. august skifter aronia bærrene farve fra grøn til sort. De er dog ikke modne på dette tidspunkt. Det bliver de først omkring 1. september. Men hvordan genkender man så bærrene? Om sommeren har aronia busken 6 til 10 cm lange grønne og savtakkede blade. Omkring september, hvor bærrene er modne, skifter bladene dog farve til rød (se billedet nedenfor). På dette tidspunkt er busken med de sorte bær meget let genkendelig.
Aroniabusk

Hvordan smager aronia?

Aronia er smagsmæssigt et noget usædvanligt bær. Det har nærmest ingenting til fælles med mere kendte bær som for eksempel jordbær og hindbær. I stedet for den søde og milde smag man kender den slags bær fra, så smager aronia bittert, skarpt og syrligt. Samtidig har det en temmelig udtørrende effekt i munden. Nogle elsker den noget anderledes oplevelse man får fra aronia – andre gør bestemt ikke. Hos os er vi ret vilde med bærret. Syren og bitterheden kombineret med den udtørrende effekt gør nemlig aronia ideelt til lav-alkoholiske produkter med vinlignende karaktaristika.

Næringsinformation om aronia

Nærringsdeklarationen du kan se nedenfor viser hvad der er i 100 g aronia bær:

  • Kalorier: 46
  • Protein: 7 gram
  • Fedt: 0 gram
  • Kulhydrater: 42 gram
  • Fibre: 7 gram
  • C-vitamin: 35% af det daglige behov
  • Mangan: 32% af det daglige behov
  • K-Vitamin: 18% af det daglige behov

Hvordan spiser man aronia?

Som nærringsdeklaration tydeligt viser, så er aronia fyldt med gode sager. Hvis man vil have flest muligt af de gode stoffer fra aronia, så er det aller bedste man kan gøre at spise friske bær. Aronia udtørrer dog munden meget, så det er de færreste som vælger denne løsning. Gode alternativer er:

  • Brug aronia i juice og smoothies. Ved at blande bærret med andre frugter og grøntsager så dæmpes den udtørrende effekt og aronia bliver lige pludselig mere let tilgængelig. Du kan finde et rigtigt god bud på en lækker aronia smoothie hos Ditte Lykkeberg.
  • Bagværk. Tilføj for eksempel aronia til kager eller muffins.
  • Marmelade. Blandet med sukker, så kan du lave en rigtig spændende og velsmagene marmelade. Du kan vælge at eksperimentere selv, eller du kan prøve at lave marmeladen fra madforlivet.
  • Drikkevarer. Mange producenter af drikkevarer har fået øjnene op for aronia, så du kan nu finde det i for eksempel sodavand og kombucha. Et godt eksempel på dette er vores egen. Du kan købe kombucha her.

 

Hvorfor aronia i kombucha?

Efter vores mening, så er aronia bær helt fantastiske i kombucha. Ligesom øl og vin, så er kombucha produceret ved fermentering. Slutproduktet som indeholder en alkoholmængde svarende til æblejuice, har en kompleks smag med en god sur-sødlig balance. Kombinerer man dette med aronias udtørrende effekt og dens bitterhed, så er der mulighed, for at lave et produkt, som har mange af de gode smagsegenskaber man kan finde i vin. Vores kombucha med aronia er da også vores mest vinøse produkt og, sammen med humlekombuchaen, er den det produkt, som vi sælger mest af til restauranters alkoholfrie menuer. Kunne du tænke dig selv at kaste dig ud i eksperimenter med aronia og kombucha? Prøv at følge vores begynder step-by-step opskrift.

Dyk ned i vores andre indlæg