Hvad er aronia?
Der er ingen tvivl om at aronia (også kendt som surbær) er den ingrediens i vores kombucha, som folk oftest spørger hvad er. Næsten alle danskere forbinder i en eller anden grad sommeren med friske bær. Hindbær og jordbær. Utroligt lækkert. Tiden i jordbærmarkerne er absolut en af de ting jeg husker fra min barndom. Men aronia?! Der er ikke mange som har smagt dette bær og der er endnu færre som ville kunne genkende det i naturen. Her vil vi se lidt nærmere på bærret. Hvem ved, måske kan du snart plukke dine helt egne aronia bær. Som så meget andet, så er de allerbedst når de er helt friske.
Så hvad er det? Og hvorfor vokser de pludselig sådan i popularitet? Der er ingen tvivl om at bærrets nylige popularitet i høj grad er drevet af superfood trenden. Aronia er dog også meget spændende smagsmæssigt, men på en helt anden måde, end de mest populære bær, som vi kan finde i den danske natur. I denne artikel vil vi se nærmere på:
- Hvor finder man aronia bær og hvornår er de modne?
- Hvordan smager aronia?
- Nærringsinformation om aronia
- Hvordan spiser man aronia?
- Hvorfor aronia i kombucha?
Hvor finder man aronia bær og hvornår er de modne?
Hvordan smager aronia?
Næringsinformation om aronia
Nærringsdeklarationen du kan se nedenfor viser hvad der er i 100 g aronia bær:
- Kalorier: 46
- Protein: 7 gram
- Fedt: 0 gram
- Kulhydrater: 42 gram
- Fibre: 7 gram
- C-vitamin: 35% af det daglige behov
- Mangan: 32% af det daglige behov
- K-Vitamin: 18% af det daglige behov
Hvordan spiser man aronia?
Som nærringsdeklaration tydeligt viser, så er aronia fyldt med gode sager. Hvis man vil have flest muligt af de gode stoffer fra aronia, så er det aller bedste man kan gøre at spise friske bær. Aronia udtørrer dog munden meget, så det er de færreste som vælger denne løsning. Gode alternativer er:
- Brug aronia i juice og smoothies. Ved at blande bærret med andre frugter og grøntsager så dæmpes den udtørrende effekt og aronia bliver lige pludselig mere let tilgængelig. Du kan finde et rigtigt god bud på en lækker aronia smoothie hos Ditte Lykkeberg.
- Bagværk. Tilføj for eksempel aronia til kager eller muffins.
- Marmelade. Blandet med sukker, så kan du lave en rigtig spændende og velsmagene marmelade. Du kan vælge at eksperimentere selv, eller du kan prøve at lave marmeladen fra madforlivet.
- Drikkevarer. Mange producenter af drikkevarer har fået øjnene op for aronia, så du kan nu finde det i for eksempel sodavand og kombucha. Et godt eksempel på dette er vores egen. Du kan købe kombucha her.
Hvorfor aronia i kombucha?
Efter vores mening, så er aronia bær helt fantastiske i kombucha. Ligesom øl og vin, så er kombucha produceret ved fermentering. Slutproduktet som indeholder en alkoholmængde svarende til æblejuice, har en kompleks smag med en god sur-sødlig balance. Kombinerer man dette med aronias udtørrende effekt og dens bitterhed, så er der mulighed, for at lave et produkt, som har mange af de gode smagsegenskaber man kan finde i vin. Vores kombucha med aronia er da også vores mest vinøse produkt og, sammen med humlekombuchaen, er den det produkt, som vi sælger mest af til restauranters alkoholfrie menuer. Kunne du tænke dig selv at kaste dig ud i eksperimenter med aronia og kombucha? Prøv at følge vores begynder step-by-step opskrift.