Stikkelsbær: Fra hyggehaven til kage og færdigblandede cocktails

Stikkelsbær

Del dette indlæg

Stikkelsbær: Fra hyggehaven til kage og færdigblandede cocktails

Når det kommer til nordiske bær, er der ikke meget som slår stikkelsbær. I hvertfald ikke i mine barndomsminder. Jeg husker tydeligt busken med de gule stikkelsbær, som stak så forfærdeligt, fra mine forældre og mine bedsteforældres hyggehaver. Siden dengang har fået buskene i min egen have og de er nu også blevet en uundværlig del af vores færdigblandede cocktail; Boozy Kombucha med grønne stikkelsbær. Bærene er dog også så meget andet. Her vil du kunne læse om:

  • Røde, grønne og gule stikkelsbær. Hvad er forskellen? I forhold til bærenes smag.
  • Stikkelsbær marmelade eller syltetøj. Hvad er forskellen egentligt?!
  • Opskrift på kage med stikkelsbær. En crumble.
  • Opskrift på cocktail.

 

Røde, grønne og gule stikkelsbær

Alle stikkelsbær er grønne fra start. Nogle skifter dog farve til gul eller råd under modningen. De grønne stikkelsbær adskiller sig fra de gule og de røde ved at have en mere syrlig smag. Som regel bruges de af denne grund mest som ingrediens i kager og marmelader. Af samme grund er det grønne stikkelsbær vi bruger i vores boozy kombucha. De sikrer at balancen mellem syre og sødme bliver hvor den skal. Er du mest til stikkelsbær fordi du vil snacke dem i haven? Så vil vi umiddelbart anbefale at gå efter gule eller røde stikkelsbær, som har en mere sødlig smag. De kan faktisk også være til den syrlige side. Du skal blot plukke dem lidt tidligere i modningsfasen.

 

Marmelade eller syltetøj? Er det egentligt det samme?

Lad det være sagt fra start. Marmelade og syltetøj er ikke det samme. En af de primære forskelle på de to er bærene. En marmelade laves fra en frugt pure, mens syltetøj indeholder hele stykker frugt. Samtidig er der er et krav om, at syltetøj skal indeholde mere frugt (mindst 45%) end marmelade (mindst 35%). Den ting som lettest bemærkes har dog nok noget at gøre med konsistent. Syltetøj er typisk tyndere end marmelade, som skal have en gele agtig konsistens. Industrielt opnås denne typisk med frugt pektin, som du faktisk også kan bruge i dit eget køkken. Tilsæt blot en smule skal fra en citrusfrugt til dit frugtkog.

 

Opskrift på marmalade

En stikkelsbærbusk giver rigtigt mange bær. Og det er skønt at sende børnene ud i hyggehaven for at snacke dem. Men selv med meget aktive plukkere, så kan det svært at nå at bruge alle bærene. Overvej derfor at plukke stikkelsbærene for at tilberede en række andre ting. For eksempel stikkelsbær syltetøj

 

Ingredienser:

  • 1 kg stikkelsbær
  • 1 kg sukker
  • Saft fra ½ citron
  • Evt skallen fra citronen

Fremgangsmåde:

  • Sørg for at gøre dit glas til syltetøjen steril med meget varmt vand. Glasset skal derefter tørres i ovnen ved 120 C.
  • Hæld stikkelsbær, citronsaft og 0,4 L vand i en gryde. Kog indholdet i 15 minutter.
  • Tilsæt sukker og rør i blandingen i 10 minutter. På dette tidspunkt skal du kun bruge svag varme. Kommer din syltetøj op at koge, så risikerer du at sukkeret krystaliserer.
  • Tjek konsistensen løbende. Det er lettest, hvis du overføre en smule til en anden beholder, hvor det kan køles ned. Konsistensen er nemlig stærkt afhængig af temperatur.

 

Opskrift på crumble

Crumble i forskellige former er absolut en af mine yndligskager. Og det skader selvfølgelig heller ikke, at det er en virkeligt nem kage at lave.

 

Ingredienser:

  • 500 g stikkelsbær
  • 75 g sukker
  • 150 g mel
  • 70 g sukker
  • 80 g kold smør

 

Fremgangsmåde:

  • Start med at drysse de 75 g stikkelsbærene med sukker. De 75 g er blot et udgangspunkt. Smag på det. Det er forskelligt hvor syrligt vi foretrækker sådan noget som dette.
  • Bland mel og den kolde smør med lidt salt. Mix med hænderne til du har en brødkrummelignene masse.
  • Bland sukkeret i. Sørg for ikke at mixe for meget. Du skal ikke ende med en ensartet dejklump. Det skal være krummeagtigt.
  • Læg stikkelsbærene i bunden af et ildfast fad. Spred krummemassen ud over stikkelsbærene.
  • Varm ovnen op til 175 grader og bag i ca 30 – 40 minutter. Hold selv øje med din kage. Tag den ud når den ser lækker og gylden ud.
  • Du kan lave denne kage med mange andre slags frugt. Prøv fx med æble og kanel eller med blommer.

 

Opskrift på cocktail

Ingredienser:

  • 100 mL saft fra grønne stikkelsbær
  • Nordisk Kombucha med humle eller evt din egen hjemmelavede kombucha. Se en kombucha opskrift her eller overvej at købe kombucha her
  • En god kvalitets vodka

Fremgangsmåde:

  • Bland 100 mL saft fra grønne stikkelsbær med 800 mL kombucha og 100 mL vodka. Server kold.
  • Med dette blandingsforhold får din kombucha og stikkelsbær cocktail en alkoholprocent på ca 4. Juster med vodkamængde for at tilpasse styrken.
  • En cocktail som denne er i høj grad afhængig at syre-sødme balancen. Og det er et spørgsmål om personlig smag. Tilsæt mere sukker, hvis drikken er for syrlig eller mere kombucha, hvis du synes drikken er for sød.

Dyk ned i vores andre indlæg