Hvad er kombucha det? læs med nedenfor

natur

Vi håndbrygger Nordisk Natur på Flaske

kær lig hed

Hvad er kombucha?

Mange har efterhånden hørt om det, men hvad er kombucha egentligt? Kombucha er en drik med en flere tusinde år lang historie hvis navn der er mange forskellige bud på oprindelsen af. Kort fortalt, så er det en let brusende læskedrik med en kompleks smagsmæssig balance mellem syre og sødme. Drikken brygges på en base af sødet te (i vores tilfælde: økologisk urteopkog), som tilsættes en fermenteringskultur. Denne omdanner over tid den sødlige te til dejlig balanceret kombucha med en let syrlig smag.  Gå altid efter den upasteuriserede kombucha, da den indeholder levende bakterier. Fordi den er levende skal den opbevares på køl ligesom andre kølevarer. Korrekt opbevaret, så er levetiden af god kombucha (fra køledisken) ca 6 måneder. Glemmer du at opbevare kombucha koldt, så vil drikken meget hurtigt blive dårlig.

Hvordan laver man kombucha?

https://foodexplore.dk/kombucha-scoby-noeglen-til-god-kombucha/Ved første øjekast er kombucha simpelt at lave. Det består dybest set af 7 simple skridt. Den gennemskuelige proces passer perfekt med det stigende ønske om naturlige fødevarer, som vi kan forstå. Hvis man vil perfektionere sit bryg, så er der dog rigtigt meget at arbejde med i hver enkelt af nedenstående punkter.

  1. Varm vand op til en passende temperatur, tilsæt te (traditionelt grøn te eller sort te – vi bruger urter, blomster og blade fra norden) og lad stå til udtrækning. Teen fjernes bagefter.
  2. Tilsæt sukker og køl vandet ned til ca 25 grader.
  3. Tilsæt starterkulturen. Nogle kender måske denne som en SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) eller som en kombucha svamp.
  4. Dæk beholder til med et klæde og lad den stå i ca 1 uge hvorefter din kombucha er færdig.

Vil du nørde dybere ind i brygning? Find step by step guide HER eller vores lidt mere avancerede guide til påvirkning af gær og bakterie mængderne.

Bryg
fer men ter ing

Fermenterings- processen kort fortalt

Som nævnt ovenfor, så startes fermenteringen med en starterkultur. SCOBYen indeholder en symbiotiske kultur af gær og bakterier, hvoraf der er mange forskellige af begge slags. Dette er i modsætning til for eksempel øl og vin, som er lavet i en fermentering hvor der kun bruges gær. Lidt forsimplet, så kan man sige at en kombucha fermentering startes af gæren, som nedbryder almindeligt sukker (sukrose, typisk fra roe- eller rørsukker) til sine to bestanddele; glukose og fruktose. Gæren og bakterierne omdanner begge glukose og fruktose til andre ting. Groft sagt kan man sige at:

  1. gæren laver alkohol og CO2
  2. bakterierne laver glukoronsyre og omdanner den dannede alkohol til organiske syrer som for eksempel eddikesyre.

Nøglen til kombuchas lave alkoholniveau er altså at kombucha laves med både gær og bakterier. Dette ekstra niveau af kompleksitet gør dog også fermenteringen lidt sværere. Specielt hvis man ønsker at gentage det samme hver gang. En ensartet starterkultur, kontrollerede fermenteringsbetingelser og præcise opskrifter er kritisk her. Det betyder dog ikke at kombucha er utilgængeligt for hjemmebryggeren. Så længe man ikke går efter konsekvent at lave det samme hver gang, så er der fermenteringen relativt taknemmelig, og der er mange spændende variationsmuligheder, som kan give forskellige smage.

Variationsmuligheder for dit hjemmebryg

Traditionelt laves kombucha på enten sort eller grøn te. Det har længe været almindelig tro at det var de eneste planter, som havde præcist den sammensætning af næringsstoffer, som fermentereringskulturen skulle bruge for at kunne trives. Vi ved dog nu at stort set alle urter, blomst og blade indeholder den næring fermenteringsorganismerne skal bruge. Vi har udnyttet dette til at lave Nordisk Kombucha, en serie af kombucha som alle er fermenterede på planter som kan vokse i Norden. Udover at give en masse spændende smagsmuligheder, så giver det også koffeinfri kombucha. Som potentiel hjemmebrygger er spørgsmålet hvad du selv kunne tænke dig at prøve? Er du til egen indsamling i naturen, eller vil du bruge tørrede ingredienser? Hvordan skal det doseres? Hvor længe skal det fermenteres? Hvor meget sukker skal der i? hvilken type sukker giver din foretrukne smag? Der er uendelige variationsmuligheder.

Læs på bloggen

Er du til selv at brygge din kombucha, så vil du måske kunne finde værdi på vores blog, som løbende vil blive opdateret med både ny viden og nye opskrifter. Som en start er vores basisopskrift er et godt udgangspunkt. Når du har styr på den, så er det bare med at slå sig løs. I den mere eksperimenterende fase kan du måske få glæde af vores mange artikler som fx: Tips og trick til bryggeren, eller måske kunne du bare godt bruge en testet og ready-to-use opskrift på en anderledes kombucha end basisopskriften.

tænk nyt
kom bu cha

Hvad kan man bruge kombucha til?

Der er mange forskellige måder at bruge kombucha. For at forstå disse muligheder, så er det dog først nødvendigt at kende kombuchas smag. Det gør man selvfølgelig bedst ved at smage kombucha, men hvis du ikke har prøvet det endnu, så kan drikken kort beskrives som frisk og som havende en god balance mellem syre og sukker. Kombucha virker afgjort mere syrlig end traditionelle sodavand. Dette skyldes dog ikke en meget lav pH. Den store forskel i smagsoplevelse skyldes sukkerniveauet på ca 4%. Den bringer syrlighed tydeligere frem.

Den mest typiske brug af kombucha er at drikke det rent. Du kan typisk købe kombucha på grønt orienterede caféer, hos bagerier af høj kvalitet og hos gourmetrestauranter. Alle disse udnytter den gode balance i drikken til at matche maden uden den domineres af sukker. Du kan også finde kombucha i for eksempel yoga- og almindelige træningscentre. Her udnyttes kombuchas meget læskende smag til at bringe lidt friskhed efter motion. Intet er bedre end en iskold kombucha efter en hård gang træning.

Blandingsmuligheder

https://foodexplore.dk/opskrift-paa-chiagroed-med-citronverbena-kombucha/Den gode balance mellem syre og sukker, som kendetegner kombucha, gør drikken oplagt at kombinere med forskellige fødevarer. Det er egentligt mest fantasien som sætter grænsen. Som tommelfingerregel kan man dog sige, at kombucha er mest oplagt i produkter, hvor man enten

  1. Erstatter en syreholdig fødevare som for eksempel lime og citron
  2. Tilføjer lidt ekstra friskhed til noget som måske er en smule tungt i forvejen

Gode eksempler på oplagte steder at bruge kombucha er

  • Drinks
  • Alkoholfrie drinks
  • Chiagrød
  • Smoothie bowls
Læs på bloggen

Vi gør vores yderste for hver uge at lægge en ny opskrift op på bloggen. Lige nu kan du for eksempel finde opskrifter på chiagrød med citronverbena, smoothie bowl med brombær, Frozen Margarita med citronverbena og Mojito med citronverbena. For os som kombuchabryggere er forskellige anvendelser af kombucha noget at det vi holder allermest af. Vi kan kun opfordre dig til at teste et par opskrifter af, og så måske kaste dig ud i dine egne eksperimenter, hvis du har lyst. Find bloggen her

shake

Soda sucks... drink kombucha

sådan kan du bruge kombucha...
hvis ikke du allerede har druket det hele

galleri