Havtorn – Nordens Appelsin

Del dette indlæg

Havtorn – Nordens Appelsin

Kender du havtorn? Du kender dem måske fra kosmetikbranchen, hvor de har været enorm interessant i mange år på grund af deres mange vitaminer og fedtsyrer. Men de er også blevet populære i det moderne nordiske køkken af samme grund.

Men hvad er havtorn egentlig? Og hvorfor er de så populære, når vi ikke ser dem i supermarkedet? Havtorn har en hel speciel smag, men hvor kan du finde dem henne? I dette blogindlæg vil vi se nærmere på:

  • Hvad er havtorn og hvornår er de modne?
  • Hvordan smager havtorn?
  • Hvordan plukker du havtorn?
  • Næringsindhold
  • Fun facts
  • Hvordan spiser man havtorn?

Hvad er havtorn og hvordan smager de?

Den smukke orange-gule frugt findes på vildtvoksende buske, ofte vokser de tæt på havet. Den lille frugt, på størrelse med et blåbær, vokser på buske, der kan blive helt op til 6 meter høje. De vokser vildt, så hvis de ser dem, så pluk du bare løs. Obs. Det kræver dog et par kraftige handsker, da havtornbusken er fyldt med torne, som gør et svært at få fat i den lille frugt. I kommerciel produktion klippes grenene af havtorn planten. Efter en tur i fryseren kan bærerne let rystes af. Denne fremgangsmåde kan man selvfølgelig også benytte sig af som privatperson.

 

Hvordan smager havtorn?

Havtorn har en hel speciel smag og er rige på vitaminer. Den meget friske og syrlige smag gør den ideel i mange retter og på mange faconer. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du bare plukker havtorn og spiser direkte, så smager de meget surt. De skal have frost, før de er gode. Put dem i fryseren en dag, før de bruger dem, og så vil de nemlig i stedet smage frisk og syrlig.

Frugten finder du ikke hele året rundt, men nærmere kun i et bestemt kun i få måneder. Nemlig i sensommeren og i starten af efteråret. De begynder at være spiselige omkring august og til oktober. Derefter begynder de at være spist af fuglene. Frugten skal spises i august, september og oktober. Alle andre måneder om året er det mere eller mindre uspiselig. Frugten bliver simpelthen så syrligt, at den er umulig at spise.

 

Hvor finder man havtorn?

Havtorn vokser bedst i sandholdig jord. Tager du en tur til den Jydske vestkyst, så kan du finde planten rigtigt mange steder. Du kan se på billedet nedenfor hvordan den ser ud. I sæson er den, hvis der er sket en bestøvning, meget let genkendelig pga sit meget store indhold af bær. Når først du har lært at genkende bærret, så vil du se den mange steder. På vores ture rundt i landet, har vi fx set den langs motorvejen, ved færgelejer og alle mulige andre steder.

Havtorn

 

Hvordan plukker du havtorn?

De små bær kan være ufattelig svære at plukke – frugterne sidder nemlig meget godt fast på stænglerne. Du kan gøre det nemmere for dig selv ved at klippe hele stængler med frugten af busken og lægge det i fryseren. Når de så er frossen, kan du banke de små orange-gule frugter af, og så er de klar til brug. Dette trick er også med til at fjerne lidt af den intense syrlighed.

 

Næringsindhold

Nedenfor kan du se næringsindholdet for hvad der er pr. 100 g havtorn:

Kalorier: 75 kcal
Protein: 0,7 g
Fedt: 6,3 g
Kulhydrater: 5,0 g
Fibre: 6,0 g
C-vintamin: 63 mg  (daglig behov 75 mg)
A-vitamin: 60 mg (daglig behov 800 mcg, for børn over 11 år)
B-vitamin: 35 mcg B1-vitamin, 55 mcg B2-vitamin og 80 mcg folat
E-vitamin: 180 g – har brug 10 mg om dagen.

Bærret indeholder også omega fedtsyrer, men det er endnu ikke bevist hvor meget der findes.

 

Fun facts:

  • Planten har både hun- og hanplanter, hvilket betyder at hunplanten er afhængig af hanblomsterne for at få frugt.
  • Busken breder sig meget, så hvis du ønsker at dyrke dem i haven, skal der være god plads.
  • Eftersigende er havtorn en frugt, som kineserne har bruget igennem mange tusinde år til at kurere mavesår og andre lidelser.

 

Hvordan spiser man havtorn?

Som nævn tidligere, så havtorn blevet populært i det nordiske køkken og de er fyldt med sunde vitaminer. Smagen minder lidt om passionsfrugt.

Den lette syrlige smage spiller godt sammen med sødmen, som ofte er i desserter,  kager og marmelade, og derfor finder du oftest denne type opskrifter til de lille gule frugt. Den giver dog også en god syre til salte opskrifter, så derfor kan du selv sætte grænser for hvor du vil bruge frugten.

For os er et af dem mest oplagte brugsområder drikkevarer. Havtorn giver en rigtigt fin citrus lignende smag, som passer godt ind i drikkevarer som fx kombucha. Prøv fx Nordisk Kombucha med hvidtjørnblomst og havtorn. Når du smager, så bemærk specielt kombuchaens appelsinnoter, som kommer fra dens indhold af havtorn. Du kan købe kombucha med havtorn her.

Dyk ned i vores andre indlæg