Drikkevarer til mad – mindre sukker tak!

Del dette indlæg

Drikkevarer til mad – mindre sukker tak!

Når vi laver mad, er det helt naturligt at tænke i, hvilke smage som hjælper hinanden. Vi blander fx helt uden at blinke is og vanilje, men ville sikkert aldrig blande popcorn og pizza eller sushi og yoghurt. Nogle ting er bare gode sammen. Det er det samme med mad og drikke. En drik kan gøre en ret til noget ganske særligt. En anden det modsatte. Der er mange gode eksempler, på alkoholfrie drikke, som passer godt til mad. Kombucha, som du selv kan lave med denne kombucha opskrift er bare et eksempel på dette. Er du ikke så meget til at lave drikken selv, så kan du købe kombucha her. Nedenfor kan du læse om nogle forskellige egenskaber, som får drikke til at passe godt med nogle slags mad.

 

Ens eller forskelligt

To forskellige fremgangsmåder. Vi kender det allerede med forskellige smage. Noget syrligt passer godt med noget sødt. Hvis ingen af komponenterne er for kraftige. Det samme gælder med ensartethed. For eksempel er det meget klassisk at kombinere søde drikke med søde desserter.

 

Syre

Hvorfor får man citron til fritterede fiskefilleter? Det gør man fordi der er en god kontrast mellem fed mad og syrlige drikke. Fed mad tungen, men noget syrligt hjælper med at rense. Et klassisk eksempel på at 1+1 nogle gange er lig med 3.

 

Kulsyre

Karbonerede drikke kan lidt det samme, som de syrlige. Det er et godt modspil til fed mad, fordi det hjælper med at rense munden. Kan du finde noget syrligt og karboneret (fx kombucha), så slår du to fluer med et smæk!

 

Bitterhed

Bitre drikke går godt med fx kød, røgede retter og tung mad. Er vi ude i noget alkoholfrit, så kunne en tonic her være en spændende løsning, på en parring mellem mad og drikke.

 

Sødme

Nu startede vi jo med at skrive, at søde drikke passer dårligt til mad. Det er dog undtagelser. Får du en relativt sød ret, så kan en drik med kontrolleret sødme faktisk balancere det hele rigtigt fint!

Dyk ned i vores andre indlæg